Monday, July 12, 2010

Puisi Kelahiran Mufrad.



Rahsia kelahiran mufrad ( penguasaan sezaman)

Sebuah kehidupan yang damai
Tenang rakyat menerima ajaran suci
Suara-suara takbir bergema sayu
Tak pernah jemu
menyeru ke arah kebaikan

Dalam damai sebuah desa
Lubuk gua penuh erti hidup
Ada manusia bersiung sedang diburu
Lantas terlihat oleh anak matanya
Bayangan siang yang akan digelapkan



Suara-suara takbir bergema sayu
Ada raja yang jatuh di pendupaan
Dengan marmar hitam segelap jantungnya
Yang mengepam darah hitam
Ke sesalur tubuhnya yang perkasa

Dalam kedamaian lubuk gua
Ada kezaliman halus menusuk
Pembunuhan dan kekejaman ngeri terlukis
Dalam sebuah kitab misteri
Kitab hitam yang tak pernah terfikir



Dek kerana ingin belajar
Pengembaraan diteruskan
Kekejaman ditinggalkan
Amanat diturunkan sekurnia harapan
Demi bertemu sahabat yang dirindui

Belajar ilmu tergambar kesaktian
Anugerah asli yang maha esa
Terpesona kerana keindahan akhlak
Dituruti jua langkah ke Timur
Pengalaman ditimba

Sesampai di permai desa jauh di pinggiran
Penghujung tanah melayu
Sebelahan Laut Cina Selatan
Rindu terungkai bertemu sahabat
Kitab hitam diserahkan secara ghaib, persoalan;



Gambaran demi gambaran dari helaian
Tulisan demi tulisan penuh bermakna
Di sebalik mengarang sebuah kitab peristiwa
Mencari suatu kebenaran
Menggantikan kembali cerita yang tergantung

Bertahun bencana penuh kezaliman
Yang indah semuanya pergi
Yang suci dikata api
Yang baik dimusuhi
Yang sihat terlantar perit



Lantas lubuk gua yang permai diserang jadi-jadian
Perlakuan jijik anjing dan manusia
Gara-gara ditipu dengan ketampanan
Pancaran indah mata seorang lelaki
Yang penuh kekejian dan kejahatan

Berkuasalah Mas Gurana di pelosok Tenggara
Jadi-jadian harimau berbelang hitam
Berhasrat menyambung baka penuh kejelikan
Menculik sari yang jelita
Dikurung penuh istimewa di Gua Lubuk Batu

Tangisan demi tangisan anak gadis
Melihat kekejaman seorang raja
Memusnahkan ahli keluarga tersayang
Teman-teman penghibur hati
Penduduk kampung yang dihormati

Tersebut pula kisah pengembara
Mengembara sambil belajar
Menulis isi kitab hitam
Penuh khusyuk bersama pengikut yang setia
Bertemu sahabat yang berani lagi perkasa

Maka kehairanan menerjah fikiran
Melihat kampung damai menjadi neraka
Tumpah darah berbelas sehari
Tampuk Akar yang menjadi persoalan
Penuh teka-teki misteri



Baka sari dilahirkan
Penuh suci dirai tangisan seorang ibu
Dari kekejaman seorang ayah haram
Mas Gurana penghulu syaitan
Iblis Qarun dajal setia

Lantas Juan Kilaninta mencetuskan pembunuhan
Hingga tamatlah riwayat bapanya
Mas Gurana di depan Gua Lubuk Batu
Terkorban bersama pembela bangsa
Taha Jati penuh keberanian akhirnya pergi jua

Berkurun berabad berlalu dihalusi Juan Kilaninta
Dari Sulaiman Syah bertukar kepada Massurya
Hilang segala tangisan berganti kesabaran
Tempias api Mas Gurana
Terkadang terjadi jadian harimau penuh berkuasa

Dan dia mengembara ke seluruh asia
Merentas laut ke seluruh dunia
Mengungkap rahsia alam hitam
Dari sebuah kitab amanat Tuan Syeikh yang penuh berjasa
Adakalanya bertentang mata dengan saudara kandung sendiri

Di sebalik mata hitam yang bundar penuh
Wajah yang tampan warisan ayah bonda
Kulit putih pucat yang hangat
Terdapat kuasa mistik tiwikrama yang harus dikawal
Massurya berguru lagi



Saat akhiran penghujung kekacauan
Helaian kitab hitam bertulisan kuno merah ditemui
Jauh dari jejak Tanah Melayu
Di saat Siam dan Belanda membuak menebar sayap
Dia cuba mencari sebuah penyelesaian

Antara dua pohon mati bagai nesan
Dia temui kesudahannya
Tangga ke bawah menuju singgah sana
Tempat pendupaan mufrad dengan marmar hitam dan zamrud
Tempat ayahandanya berdiri megah

Dari kurun berganti zaman
Ada manusia yang kekal tersenyum
Mengatur langkah penguasaan sezaman
Tetapi begitu halus hingga kezaliman sebenar dikagumi
Juan Kilaninta yang tetap muda dengan dosa

Di satu sudut pula
Ada yang masih setia menulis isi kandungan kitab
Tersusun bersama sebuah kitab hitam tebal
Yang telah tamat menceritakan sebuah kejadian
Dari kenyataan kepada sejarah dan mitos manusia yang masih leka

Sekian,

Shiffanurbella 06


Masa mengemas kamar yang lama usang, terjumpa pula lakaran2 yang ku buat semasa menulis RAAH dulu. Padan pula rasanya dengan puisi ini.

- Terimakasih dan penghargaan pada Shiffanurbella yang mengirim puisi ini.

10 comments:

JHaZKiTaRo said...

salam.. blog hopping.. kalau mau baca ttg Malta & other countries, jemput lompat ke blog hamba.. :)

StellaSakuragi said...

wahhhh.. 12 July update, x bgtau.. huhuhu dah bersawang pon blog ni .. yg gambo pertama tu next book ker? cewahh... i'll b waiting...

Zehann ur Rakhie said...

blog sesawang le katakan..gambo pertama tu asal cover RAAH 1 kononnya.

salam jhazkitaro..akan dilompat tq.

qunia said...

Alamak... terpanggil untuk ulang membaca RAAH dan RAAH 2. Entah berapa kali dah khatam kedua-dua novel ni. Countless...

Zehann ur Rakhie said...

qunia - baca lebih..dapat lebih.

fadz said...

whooooohhh, siap ada puisi, ni bukan puisi ni, ni "oracle" hahah..!

fadz said...

terpaksa mengaku, kulit atas tu sebenarnya amat2 sesuai jadi kulit RAAH yg pertama .. hanya ada org kena kaler, akrilik atau minyak je..

Zehann ur Rakhie said...

Fadz - begitulah yang kufikir dulu. tapi ada 'orang' takut.

Anne Dean said...

Masih tak bertemu buku RAA yang ke-dua. Mana nak cari?

Zehann ur Rakhie said...

Anne Dean - stok pada saya pun dah habis. diluar memang susah nak jumpa. kena cuba tanya publisher Pekan Ilmu.

Selamat Datang

Selamat Datang ke blog Zehann ur Rakhie.

Memperkatakan / membincangkan mengenai segala yang berkaitan dengan karya, dan kegiatan serta aktiviti terkini beliau dari masa ke semasa.

Sepatah dua kata dari Zehann ur Rakhie :-

Pertama saya ingin mengucapkan terima kasih dan setinggi penghargaan kepada sekalian peminat dan pembaca karya saya. Terima kasih kepada Tuan Halim yang membenarkan saya berkongsi ilham dan kisah dan mungkin kepada lebih ramai lagi. Penghargaan saya juga kepada penulis-penulis blog yang pernah membuat ulasan-ulasan terhadap karya saya terutama kepada sdr Fadz, Khar, Rose Harissa, Stella Sakuragi, Qunia,Knew rule dll. Terima kasih kepada pengendali blog ini, sdr saya - Sirna Salam kerna membantu menjayakan blog ini dengan sokongan rakan-rakan penulis.

Sekian Terimakasih,

Zehann ur Rakhie.

Terima kasih kepada peminat dan para pemgunjung laman blog ini dan berharap akan mendapat sokongan. Secara peribadi, saya amat berharap agar karya beliau terutama R.A.A.H dapat di terbitkan dengan lebih banyak dan mungkin akan diterjemahkan ke bahasa Inggeris secepat mungkin agar ianya dapat dikongsi oleh seluruh pembaca dimana sahaja lebih-lebih lagi yang sentiasa mengikuti kisah-kisah Vampire dan cerita seram/epik.

sekian,

Sirna Salam