Friday, February 5, 2010

S T R 4 : Bidadari Animae diMalam Kota Osaka

Lepas Maghrib, aku dan Wan (teman sebilik yang juga seorang koordinator Homestay Ujung Bukit – Perlis) keluar hotel untuk berjalan kekota Osaka – Honshu, metropolitan ke2 terbesar Jepun dengan penduduk hampir 20 juta. Hajat hendak mencari kedai ¥100 (macam kedai barang RM2) manakala aku mahu mencari kedai buku/komik dan peluang untuk meninjau wajah malam kota Osaka tentu tak akan dilepaskan. Aku pernah sampai ke kota ini bersama dua rakan artis tahun 2007 dahulu masih ingat jalan kekota. Dan aku juga masih ingat dalam perjalanan pulang kami tersesat.


Hampir sejam kemudian kami tiba dikaki kota. Oleh kerna kami sedar yang kami berada dikota asing, maka permandangan dan gamitan silau lampu2 iklan jalanan dan lorong2 mengashikkan walau ia bukan perkara aneh. Tambahan pula hawa yang sejuk membuang rasa penat. Mata melilau juga mengintai kedai ¥100 dalam keramaian tengah kota. Bagai automatik pula lorong kota membawa kami ke mulut Tenjinbashi-suji, pasar jalanan yang terpanjang diJepun (entah berapa kali ganda panjangnya dari Petaling Street dan bersimpang-siur pula). Beza ragam dan irama pasar moden ini dari Petaling Street ialah disini promoter2 dari pemuda dan gadis2 berwajah manis bertalu mengucapkan ‘irasyai mase’ (selamat datang) didepan kedai mereka dan tidak pula ‘memaksa’. (Irasyai mase adalah ucapan automatik dan wajib bagi setiap pekerja kedai pada pengunjung dimana2 pun diJepun – bagai robot).Terasa lapar pula. Tapi tak satu kedai makan pun dapat menarik kami masuk walaupun paparan iklan makanannya nampak begitu menyelerakan. Mana nak cari makanan yang halal? Aku putuskan untuk mencari kedai serbaneka (convenient store) seperti Lawson, Family Mart atau 7-11. Mudah begitu. Cari sandwich telur atau Konigiri – sejenis nasi kepal berintikan tuna atau Ebi (udang), pastikan tiada bahan ‘puta’ (pork) didalamnya. Aku pernah bertanyakan roti2 yang tiada bahan ‘puta’ dan petugas kedai pasti akan menunjukkan jenis2 roti yang bebas puta (beritahu kita orang Muslim dan mereka akan faham). Baca Bismillah dan makanlah. Hendak mencari restoran halal seperti restoran mamak Muslim memang sukar dan mahal pula. Tapi orang Jepun kurang selera dengan makanan berempah atau pedas, jadi kari mereka sedikit tawar (aku pernah merasanya dulu diFukuoka).

Kedai Serbaneka ini mudah didapati. Tidak jauh selepas keluar dari lorong Tenjinbashi, sudah nampak. Aku beli dua ketul konigiri, dua paket nasi yang dijual dengan harga ¥105-120 sepaket. Setin sardin dan telur untuk makan lewat malam nanti, si Wan juga. Sebenarnya soal makan diJepun ini tidaklah susah. Cuma tukar sikit selera dari pedas ke tawar dan masam2, atau pandai2lah masak sendiri. Paket2 nasi pasti ada disetiap kedai (convenient store). Nasi siap masak ini sangat mengenyangkan kerna kualiti berasnya. Hanya perlu panaskan dalam microwave sudah boleh dimakan. Makanan laut juga banyak dan segar2, tapi mahal. Seketul dua ikan segar tak kurang dari ¥1000 (masa itu currency jumlah itu hampir RM40!). Paket udang2 sampai ¥3000 – 6000 bergantung pada saiz dan jenis. Aku cuba juga mencari Takoyaki (favourite meal), sejenis bebola tepung berinti sotong panas dan ditabur hirisan sirip yu beserta sos kicap diatasnya, harga dari ¥500 – 800. Sepinggan lapan ketul. Sekali rasa memang tak puas.


Selesai soal makan untuk malam itu, Tapi kedai ¥100 masih tak jumpa. Sambung rayau. Kami cuba tanya2kan pada orang sekeliling terutama muda-mudi kota. Ramai yang tak tahu dimana adanya kedai yang satu ini. Rupa2nya kami berada di America-mura, jalanan yang penuh dengan muda-mudi Jepun yang ‘trendy’. Manalah mereka tahu bershopping disitu (almaklum..).

Entah berapa lama melilau melayan ragam kota, sedar2 sudah jam 12tghmlm. Berderau! Entah dimana kita sekarang ni Wan? Aku teringat sesat kali pertama dulu disini bersama Sham dan Hairil (memang tak boleh harap langsung memori aku ni...). Berhenti sekejab dikaki lima jejambat sambil melahap sandwich tadi, air dibeli dari mesin2 minuman yang ada dipenjuru lorong. Merokok (bertenang) memandang kepungan bangunan2 dan lampu2 kota.

Naik kejejambat dua orang gadis Jepun dengan pakaian pop-culture animae mereka, skirt pendek, stoking panjang, rambut kaler bereben. Baik tanyakan mereka jalan balik ke Hotel. Aku meluru dan bertanya. ‘ watashi from Malaysia...lost..want to go back to Hotel Rihga Royal..you know where Rihga Royal hotel?’, haram sepatah pun tak tahu selain watashi dan Malaysia (baguskan..).

Nasib aku bawa kunci bilik dan tunjukkan pada mereka nama Rihga Royal. Entah apa dicakapkan sesama sendiri, seorang dari mereka keluarkan handphone, cari info didalamnya, aku dan Wan perhati saja. Mereka pun nampaknya pening tak tahu. Kemudian kedua gadis mengajak (dengan isyarat) mengikut mereka turun dari jejambat. Hah..selamat. Tapi rupanya bukan hendak menunjuk jalan, dibawanya kami kesebuah kedai, seorang dari mereka masuk dan seketika kemudian keluar dengan seorang pekerja kedai, meminta aku menunjukkan semula kunci billik nama hotel. Pemuda kedai itu pula tergaru2 bercakap entah apa. Bagai bermeeting pula tiga orang itu depan kedai. Sebentar pemuda kedai itu mengajak kami masuk kekedainya (dengan dua gadis itu sekali). Dalam kedai, pemuda kedai itu bercakap2 dengan pengurusnya, dua gadis itu menyampuk sekali-sekala. Aku dan Wan tercongok saja melihat. ‘ ooo..Rihga..Rihga’ kata sipengurus terkebil2. kemudian dia masuk kedalam ofisnya, dari balik cermin ofis nampak dia mengadap komputer. Aku dan Wan berpandangan tergeleng2 menyengih. Sejurus sipengurus keluar dengan print peta. Dia mengajak kami keluar sambil membelek petanya. Diluar kedai, dia menunjukkan arah Hotel (teragak2). Bolehlaa.. kami pun mengucapkan arigato pada kesemua mereka yang bersungguh2 membantu. Dengan senyum mesra dua gadis itu melambai menyambung haluan mereka yang terbantut oleh dua lelaki Malaysia yang sesat dikota Osaka.

1 comment:

StellaSakuragi said...

hehe.. that's sweet...

Selamat Datang

Selamat Datang ke blog Zehann ur Rakhie.

Memperkatakan / membincangkan mengenai segala yang berkaitan dengan karya, dan kegiatan serta aktiviti terkini beliau dari masa ke semasa.

Sepatah dua kata dari Zehann ur Rakhie :-

Pertama saya ingin mengucapkan terima kasih dan setinggi penghargaan kepada sekalian peminat dan pembaca karya saya. Terima kasih kepada Tuan Halim yang membenarkan saya berkongsi ilham dan kisah dan mungkin kepada lebih ramai lagi. Penghargaan saya juga kepada penulis-penulis blog yang pernah membuat ulasan-ulasan terhadap karya saya terutama kepada sdr Fadz, Khar, Rose Harissa, Stella Sakuragi, Qunia,Knew rule dll. Terima kasih kepada pengendali blog ini, sdr saya - Sirna Salam kerna membantu menjayakan blog ini dengan sokongan rakan-rakan penulis.

Sekian Terimakasih,

Zehann ur Rakhie.

Terima kasih kepada peminat dan para pemgunjung laman blog ini dan berharap akan mendapat sokongan. Secara peribadi, saya amat berharap agar karya beliau terutama R.A.A.H dapat di terbitkan dengan lebih banyak dan mungkin akan diterjemahkan ke bahasa Inggeris secepat mungkin agar ianya dapat dikongsi oleh seluruh pembaca dimana sahaja lebih-lebih lagi yang sentiasa mengikuti kisah-kisah Vampire dan cerita seram/epik.

sekian,

Sirna Salam